Ribollita

Ribollita is een traditionele Toscaanse soep, boordevol groenten en witte bonen. Deze voedzame en smaakvolle soep wordt gemaakt met ingrediënten zoals palmkool, savooiekool, tomaten en aardappelen, en op smaak gebracht met kruiden zoals tijm, rozemarijn en venkelzaad. Perfect voor een gezonde en hartverwarmende maaltijd!

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • Bonen:
    • 150 gram gedroogde witte bonen (’s nachts geweekt in koud water)
    • ½ ui (geschild maar met wortel deel eraan)
    • 4 teentjes knoflook
    • 2 laurier blaadjes
    • 2 takjes tijm
  • 2 tl olijfolie
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 wortel
  • 2 bleekselderij stengels
  • 3 tomaten
  • 2 aardappelen
  • 3 stengels palmkool (cavolo nero)
  • 2 savooiekool bladeren
  • 1 blaadje laurier
  • 1 takje rozemarijn
  • 1L natrium arme bouillon
  • 1 el venkel zaad
  • Chilivlokken (snufje)

Bereiding

  1. Kook de bonen met ui, knoflook, laurier en tijm voor 45 minuten. Bewaarhet kookwater.
  2. Fruit de ui, knoflook, wortel, bleekselderij en de kruiden in wat olijfolie.
  3. Voeg tomaten toe en roer voor paar minuten. Voeg de bonen en wat bonenkookwater toe. Voeg de natrium arme bouillon toe. Laat dit 30 minuten staan.
  4. Voeg dan de aardappel, palmkool en savooiekool toe, voeg eventueel nog wat water toe zodat alles onder staat en laat nog 15 minuten zacht koken.

Tip: U kunt de soep makkelijk een paar dagen koel bewaren, of eet het als lunchmet wat brood!

Wist u dat ribollita een klassieke Toscaanse broodsoep is, alleen maken wij het in dit recept zonder brood. De soep wordt voorbereid en daags later wordt de soep opnieuw gekookt en het (vaak oude) brood toegevoegd. Ribollita betekent in het Italiaans ‘opnieuw gekookt’.

Voedingswaardes (gegenereerd door AI): 190 kcal, 10 gram eiwit, 4 gram vet waarvan 1 gram verzadigd, 32 gram koolhydraten waarvan 9 gram suiker, 8 gram vezels, 2.51 gram zout.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan